fr | en
ticketshop become a friend
Thumb trip

De duimereis

Stage voor jongeren | min. 12 en max. 16 jaar

Een reizende internationale workshop : Op zoek naar lokale specialiteiten en animatiefilm met Maya Yonesho

Deze weeklange stage is bestemd voor een twintigtal jongeren. Zij wordt in het Engels geleid door Maya Yonesho, een animatiefilmer van Japanse origine die zowat overal ter wereld bedrijvig is. Maya en de jonge deelnemers maken samen een animatiefilm in Brussel, en animeren hem in Flagey.

Dit internationale workshop-project, “Die Daumenreise (De duimenreis)”, begon met de film Wiener Wuast (4’48”) die Maya maakte in 2006: een mengeling van tekeningen en Weense landschappen vol metamorfosen van allerhande Weense specialiteiten, waaronder de Sachertorte, het kasteel van Schönbrunn, Mozartkugeln en dies meer, getekend op stukjes papier en gefilmd in de straten van Wenen. Er is dus tegelijk live action en geanimeerde tekening.

Het succes van deze film bij het Weense publiek bracht Maya op de idee van een reizende workshop waarin, gebruik makend van dezelfde techniek, telkens lokale specialiteiten aan bod komen. En zo reisde zij ondertussen de hele wereld rond: Taïwan, Noorwegen, Kroatië, Israel, Polen, Kyoto, Lissabon, Italië en Korea…

Het gebruikte materiaal is doodsimpel: papier, markeerstiften, een digitale camera en een computer voor de montage. Zij wil de jongeren helpen kiezen wat zij willen tekenen, hoe je moet vereenvoudigen, waar en hoe je moet filmen. De deelnemers krijgen daarbij uiteraard ruimschoots gelegenheid om de lokale Brusselse specialiteiten te leren kennen, of om op hun beurt Maya te helpen de stad en haar eigenheden te ontdekken.

Flagey, Folioscope