fr | en
ticketshop become a friend
Brussels Short Film Festival / Marie Paluszkiewicz

Beste van Kroatische animaties #2

Brussels Short Film Festival

In 2020 neemt de ‘Travelling’ sectie je mee op reis naar Kroatië! Om het Kroatische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie te vieren, wijdt het BSFF een programma toe aan de Kroatische animatie die geen introductie behoeft. Kom en ontdek een inventief cinema met dank aan de beste animaties van de afgelopen jaren in Kroatië.

Flagey, Brussels Short Film Festival


Tisuću (Thousand) (Danijel Žeželj)
Croatia - Animation - 2014 - 5'45'' - Kleur/Zwart en wit
Alles is grijs. De zon is al jaren niet opgekomen. Een legende gaat rond: verf de zon duizend keer en ze zal weer opkomen.

Čoban (Choban) (Matija Pisačić)
Croatia - Animatie 2014 - 18'20'' - Kleur
Laika, een vrouwelijke hond, is ontvoert en in de ruimte gestuurd. Haar eigenaar, Chobann begint de zoektocht naar haar en eindigt in een ondergronde stad. Tegelijkertijd reist Laika naar een planeet waar een mysterieuze grootmoeder woont, Moira. Zij maakt het lot op maat en buigt tijd en ruimte.


Dota (Petra Zlonoga)
Croatia - Animatie - 2016 - 4'32'' - Kleur
Een audiovisueel doek waar een geanimeerde lijn een touwtje weergeeft, terwijl de vrouwelijke stem de vulling is. Zij die weeft en is geweven raken vervlochten in tijd.

Udahnut život (Imbued Life) (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson)
Croatia - Animatie - 2019 - 10' - Kleur
Een vrouw gebruikt haar talent voor taxidermie om dieren ‘terug’ te brengen naar hun natuurlijke habitat. De echte zoektocht naar antwoorden begint pas wanneer ze onontwikkelde filmrollen vindt in alle dieren die ze behandelt. Haar obsessie brengt haar op een zoektocht naar de connecties die ze voelt, die haar altijd en overal achtervolgen.

Kako se kalio celik (How Steel Was Tempered) (Igor Grubić)
Croatia - Animatie - 2008, 2018 - 12' - Kleur
Een vader brengt zijn zoon naar de verlaten fabriek waar hij ooit werkte. Het gebouw is een symbool geworden voor het nieuwe systeem. Toch zal het tot leven worden gebracht door scenes van solidaire werkers die een klein gebaar van opstand inspireren. De symbolische daad zal een catharsis zijn en de relatie tussen de vader en zijn zoon zal worden hersteld.

Miramare (Michaela Müller)
Croatia - Animatie - 2009 - 8'08'' - Kleur
Een inkijk in het leven van de Mediterrane grenzen van Europa, waar toeristen zich ontspannen en ‘illegale immigranten’ vechten voor hun leven. Twee Zwitserse kinderen ontsnappen uit een begrensde toeristenzone. Ze leren heel snel dat de realiteit ver weg staat van het comfortabele kampeer leven.

Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves (Chintis Lundgren)
Croatia - Animatie - 2019 - 18' - Kleur
Toomas, een voorbeeldig kantoorbediende moet na zijn ontslag zijn familie onderhouden. Zonder te zeggen tegen zijn vrouw dat hij als gigolo werkt.

Biciklisti (Cyclists) (Veljko Popovic)
Croatia - Animatie - 2018 - 7'20'' - Kleur
Het wielerseizoen komt op zijn einde. Tijdens de laatste race strijden twee mannen niet alleen voor de gouden medaille maar ook voor de affectie van een vrouw.