fr | en
ticketshop become a friend
Danish String Quartet / Caroline Bittencourt

Danish String Quartet

Schubert & Sörensen

UPDATE 14.03.22 | Door een coronabesmetting bij een van de muzikanten, kan het geplande concert met het Danish String Quartet helaas niet doorgaan. Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd.


Het bekende Danish String Quartet start dit seizoen het vierjarenproject DOPPELGÄNGER. Vier wereldpremières van evenveel bekende componisten worden aan kernwerken uit het kamermuziekoeuvre van Franz Schubert gekoppeld. Als eerste componist engageerde het Danish String Quartet de Deen Bent Sørensen. Zijn muziek “herinnert aan iets wat ik nog nooit gehoord heb”, zo liet de Noorweegse componist Arne Nordheim opteken. Een unieke klankconceptie met etherische echo’s en herhalingen kenmerkt zijn muzikale taal, die tussen Schönbergs atonaliteit en de warme tonaliteit van de romantiek, de polyfonie van de renaissance weeft.

Bent Sørensen liet zich inspireren door Schuberts laatste strijkkwartet. Deze composities is een van Schuberts meest complexe werken en doet eerder denken aan de symfonieën van Bruckner en Mahler dan aan het strijkkwartettengenre. Nu eens ‘himmelhoch jauchzend’, dan weer ‘zum Tode betrübt’ vecht Schuberts Vijftiende strijkkwartet met een vlugge afwisseling van mineur- en majeurtoonaarden een grootse strijd uit tussen licht en duisternis. Tremolo’s zorgen voor dramatiek terwijl lange melodische lijnen volksmuziek in de herinnering roepen.

Het Danish String Quartet speelt na de Belgische première van Sørensens nieuwe compositie ook nog een arrangement van Der Doppelgänger, een lied van Schubert uit de cyclus Schwanengesang op een tekst van Heinrich Heine. Daarin wandelt een man voorbij het huis van een oude geliefde. De gestalte die hij gekweld aan de deur ziet staan, blijkt zijn jongere zelf te zijn.

Flagey, Klarafestival

Danish String Quartet: NPR Music Tiny Desk Concert

Je hebt misschien ook interesse in :