fr | en
ticketshop become a friend

Klarafestival 2022

Let’s Stick Together

“In elk van ons is een dubbel verlangen aan het werk. Samen willen zijn met anderen, verlangen naar erkenning; ik wil mij gezien en graag gezien voelen, ik wil de ander tegen me aan trekken – kom hier dat ik u kus. Maar ook alleen willen zijn, mij terugtrekken in de schulp van mijn lichaam; ik doe de rolluiken dicht en zet mijn telefoon af – laat me alleen. Dat laatste is de uitzondering, het eerste verlangen is vele malen sterker: wij zijn sociale knuffeldieren.” Zo schrijft Paul Verhaeghe in Houd afstand, raak me aan, een essay dat hij in juni 2020 publiceerde.

Een jaar geleden zaten we met zijn allen nog in quarantaine en bleef cultuur beperkt tot het via een beeldscherm beleven van een digitaal festival. Vandaag liggen de kaarten beter en kijken we er hartstochtelijk naar uit om samen met u, met orkesten, dirigenten, solisten, kamermusici en andere kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland, terug in één zaal magistrale live-ervaringen te beleven.

individu en collectief

Niet iedereen omhelst echter het terug buitenkomen: sommigen onder ons worden afgestoten door een teveel aan fysieke nabijheid en stellen het jachtige bestaan van weleer graag nog even uit. ‘Business as usual’ verzandt niet zelden in gedachteloze conformiteit, zo klinkt het hier en daar. Gingen we trouwens de crisis niet als een opportuniteit zien om zaken in de toekomst anders aan te pakken? Maar is er daarvoor dan weer niet heel veel menselijke interactie nodig? Samenzitten, overleggen, bijeenkomen en de handen uit de mouwen steken?

Spanningen tussen het individu en het collectief zijn van alle tijden. Tijdens en na momenten van crisis wordt deze verhouding echter steeds weer op scherp gesteld. Precies hierover willen we het tijdens Klarafestival 2022 hebben. Hoeveel individuele vrijheid verdraagt een maatschappij? En wanneer wordt collectivisme schadelijk voor het individu? Let’s Stick Together, naar het album van Bryan Ferry, wordt de zin die ons nu eens als triomfantelijke uitroep, dan weer als twijfelende vraag, maar liefst 17 dagen lang zal begeleiden.

Programma