The 39 Steps (Alfred Hitchcock)

Cineclub Studio 5

Nieuw seizoen voor de Cineclub van Studio 5 met haar bezielers Patrick Duynslaegher en Hugues Dayez. Films om te herontdekken, bevlogen toelichtingen en samen het glas heffen op de 7de kunst.


De filmexperten van de Cineclub hebben drie gitzwarte parels gekozen, typisch voor de Franse film van de jaren vijftig, een gouden tijdperk voor de Franse filmproductie : La Traversée de Paris (met de beroemde scène tussen de driehoek Bourvil, De Funès en Gabin) en twee klassiekers uit de polar en série noire : Razzia sur la chnouf en Les Diaboliques.

De respectievelijke auteurs hebben dit met elkaar gemeen : Autant-Lara, Decoin en Clouzot vertegenwoordigden een cinema ‘made in France’ die de nouvelle vague ten grave wilde dragen.Die nouvelle vague is vertegenwoordigd door Jean-Luc Godard en Bande à part – Quentin Tarantino noemde zijn productiemaatschappij naar die film. Om maar te zeggen in welke mate de auteur van Pulp Fiction deze atypische polar en zijn beroemde auteur bewondert. De Angelsaksische zevende kunst is present met twee suspensefilms die van toon en tijdperk zeer verschillen : The 39 Steps van de meester ter zake Alfred Hitchcock en Carlito’s Way van de virtuoos van het ‘Nieuwe Hollywood’, Brian De Palma.

In samenwerking met CINEMATEK

 

Programma