fr | en
ticketshop become a friend
In The Pines / Erik Kriek

Brussels Jazz Orchestra, Lynn Cassiers

In The Pines

In 2016 bracht Erik Kriek zijn graphic novel In The Pines uit, waarmee hij zijn persoonlijke interpretatie van vijf beroemde murder ballads in vijf prachtig geïllustreerde verhalen goot. Een kolfje naar de hand van Brussels Jazz Orchestra, dat na het internationale succes van Graphicology (2012) opnieuw een avontuur met een illustrator wilde aangaan. Dit keer krijgt de samenwerking echter een heel andere invulling. Het boek van Kriek vormt de basis voor een eigenzinnige voorstelling rond zijn selectie murder ballads. Krieks beeldverhalen werden gedigitaliseerd, de songs bewerkt en gearrangeerd voor jazzorkest. Het resultaat is een unieke uitvoering waarin de muziek in dialoog gaat met de gelijknamige graphic novel.

Murder ballads: macabere en tegelijk beeldschone songs waarin de zwarte romantiek van moord en doodslag wordt bezongen en bespeeld. Hun verhalen en melodieën werden veelal door Ierse, Schotse en Engelse immigranten meegebracht naar de VS en kwamen door overlevering in de blues, country en pop terecht. Johnny Cash, Bob Dylan, Nirvana, Jimi Hendrix en Nick Cave zijn maar enkele van de vele artiesten die door de jaren heen bewerkingen van eeuwenoude murder ballads maakten of er nieuwe schreven. De nummers werden Amerikaans cultureel erfgoed, over muziekgenres en zelfs over kunstdisciplines heen.

Vijf titels in verschillende uitvoeringen waren dan ook Erik Krieks uitgangspunt voor zijn graphic novel In The Pines. Vervolgens dook hij de geschiedenis en zijn eigen verbeelding in. Hij maakte van de songs beklijvende beeldverhalen die stuk voor stuk, net als de originals, een tragedie met dodelijke afloop beschrijven.

De fusie tussen BJO en het werk van Erik Kriek resulteert in een afwisselende voorstelling waarin videoprojectie, beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek en zang met elkaar verweven worden. Met één rode draad: een eeuwenoud drama met steevast een huiveringwekkend plot.

Flagey, Brussels Jazz Orchestra


LYNN CASSIERS

Lynn Cassiers (°1984, Antwerpen) is sinds 2003 actief als zangeres in de hedendaagse muziekscene in België en daarbuiten. Gekend voor haar gebruik van elektronica, die ze “live” manipuleert tijdens het zingen, creëerde Lynn doorheen de jaren haar eigen stijl. De sferische en soms dreigende soundscapes die ze doet ontlokken, vormen een fascinerend contrast met haar fragiele stemgeluid.

Lynn Cassiers over In The Pines:

“De onheilspellende aard van die murder ballad teksten is iets dat goed past in mijn wereld van soundscapes. In combinatie met het Brussels Jazz Orchestra biedt dat een heel breed pallet van mooie en vooral spannende mogelijkheden.”

ERIK KRIEK

Erik Kriek (1966°, Amsterdam) studeerde illustratie en grafische kunst aan de Rietveld Academie voor Kunst en Design in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1991 werkt hij als freelance illustrator en kreeg hij internationale erkenning als stripauteur voor zijn comics reeks Gutsman. In 2008 ontving Kriek de ‘Stripschapsprijs’ voor zijn ganse oeuvre. Zijn 'graphic novel' In The Pines is verkrijgbaar in 7 verschillende talen. In 2016 won hij hiermee de Rudolph Dirks Award in Duitsland en de Stripschapspenning voor beste Nederlandse graphic novel van het jaar.


Je hebt misschien ook interesse in :