fr | en
ticketshop become a friend
Flagey sluit al haar zalen voor het publiek vanaf 24 december 2021 tot 28 januari 2022. Meer informatie
Michail Jurowski / IMG artists

Shostakovich 7 'Leningrad'

Brussels Philharmonic

De Zevende symfonie van Dmitri Shostakovich is een werk dat als geen ander door de geschiedenis werd vormgegeven. Vanaf september 1941 belegerde Duitse soldaten Leningrad, het huidige Sint-Petersburg. Shostakovich was een van de drie miljoen mensen die vast kwamen te zitten. Diep onder de indruk van de Duitse dreiging besloot hij het eendelige werk waaraan hij toen aan het schrijven was, om te vormen tot een vierdelige Leningradsymfonie, “gewijd aan de strijd tegen het fascisme”.

Het Beleg van Leningrad zou uiteindelijk 871 dagen duren en aan ruim één miljoen burgers het leven kosten. Shostakovich wist echter na minder dan een maand de stad te ontvluchten en kon zijn symfonie elders afwerken. De première werd gespeeld door het Bolshoitheaterorkest, toen in ballingschap, en uitgezonden in heel Rusland. In augustus 1942 werd zelfs een uitvoering georganiseerd in het nog steeds bezette Leningrad. Om stilte tijdens het concert te garanderen, werden de Duitse artillerieposities net voor het concert extra gebombardeerd.

De meest memorabele passage van Shostakovich’ Zevende symfonie is het zogenaamde ‘invasiethema’ van de eerste beweging. Dit thema met elf variaties doet denken aan Ravels Bolero, put inspiratie uit Hitlers lievelingsmuziek (Da geh’ ich zu Maxim uit de operette Die lustige Witwe) en refereert ook nog eens naar Shostakovich’ eigen opera Lady Macbeth – waarvan Stalin alle uitvoeringen had verboden. Met zijn Zevende symfonie nam Shostakovich met andere woorden niet alleen de Naziterreur op de korrel, maar geweldheerschappijen in het algemeen.

Flagey, Brussels Philharmonic, Klarafestival


Je hebt misschien ook interesse in :