fr | en
ticketshop become a friend
Félix Blume 'Doors of Listening’ à / in Klankenbos - Musica, Impulscentrum voor Muziek (Neerpelt)

De Week van de Klank 2021

De Week van de Klank/La Semaine du Son vindt plaats op verschillende locaties in Brussel. Het doel is het publiek een betere kennis van klank en geluid bij te brengen en het belang ervan in de samenleving te onderlijnen, via lezingen, concerten, filmvoorstellingen, installaties...

De aanpak is transversaal: een open, informatieve en didactische reflectie inzake creatie (klankcreaties en composities, radio, cinema, video-installaties...), inzake verspreiding en uitzending (radio, cinema, concerten, diffusiemiddelen, -vormen en -dragers...), inzake geluidsomgeving en leefmilieu (akoestiek van ruimtes, stilte- zones, alledaagse geluiden...), inzake gehoorgezondheid (geluidsniveaus, geluidsoverlast, tinnitus, hyperacusis...).

De Week van de Klank/La Semaine du Son wil meer zijn dan een festival. Het is een maatschappelijk gebeuren! Het participatieve aspect is een prioriteit en mikt op de deelname van zoveel mogelijk mensen.

De Week van de Klank maakt immers deel uit van een internationale beweging die ernaar streeft geluid in al zijn aspecten aan bod te laten komen en alle actoren in de samenleving bewust te maken van het belang van een goede geluidsomgeving. Parijs, Tokyo, Libanon en steden in Argentinië, Roemenië, Mexico, Colombia, Zwitserland,... organiseren een week lang - op andere tijdstippen van het jaar - evenementen waarbij geluid centraal staat!

Sinds 25 oktober 2019 erkent ook de UNESCO de Week van de Klank. Wij mogen dus rekenen op een nog grotere uitstraling in de wereld.

In Brussel bieden we een transversale aanpak met een luik cultuur en creatie: klankinstallaties, geluid in film& beeld en geluidsverspreiding, maar ook met maatschappelijk belangrijke thema’s zoals klankomgeving, gehoorgezondheid en de gevaren van geluidsoverlast...

De Week van de Klank vond het 90dB(A) label uit. Luisteren naar 90 decibel (A) gedurende 1 uur beantwoordt aan de geluidsnorm die geldt in het beroepsleven en op de arbeidsmarkt (± ISO-norm van toepassing in de EU). Op deze geluidshoogte kan je naar geluid (muziek, film... ) luisteren zonder oorbescherming zoals oordopjes, er bestaat geen gezondheidsrisico en dit geluidsniveau is nog aangenaam ook.

De activiteiten gaan door in Brussel, (in Flagey, Muntpunt, de Botanique, Senghor, het Muziekinstrumentenmuseum, de Gotische Zaal in het Stadhuis,...) maar ook in verschillende steden in Vlaanderen en Wallonië, met name in Antwerpen, Namen en Charleroi.

Het participatieve aspect is een van de prioriteiten van De Week van de Klank zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan de activiteiten waarbij een onzichtbaar, maar oh zo wezenlijk onderdeel van ons leven centraal staat: klank!

Alle evenementen zijn gratis ! 
Reservatie verplicht via deweekvandeklank.be vanaf 01/08/21

Programma