fr | en
ticketshop become a friend
Cuarteto Casals
Cuarteto Casals / Igor Cat

The Complete Beethoven Quartets V

Beethovens strijkkwartetten uitgevoerd door het Cuarteto Casals

Het Catalaanse topkwartet Cuarteto Casals speelt tijdens Klarafestival 2020 alle strijkkwartetten van de kwartet-grootmeester Ludwig van Beethoven. Elk concert van deze grootse muzikale marathon bevat ook een recente compositie voor strijkkwartet die door het Cuarteto Casals in opdracht werd gegeven.
 
Met zijn eerste zes strijkkwartetten, geschreven in opdracht van Prins Lobkowitz, bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Het hoogtepunt van het Zesde Strijkkwartet is het vierde en laatste deel, getiteld La Malinconia (De Melancholie), waar duistere adagio-passages afwisselen met vrolijke dansen.
 
Beroemd zijn de woorden die Beethoven in de partituur van zijn laatste, Zestiende Strijkkwartet neerschreef. In het slotdeel, getiteld Der schwer gefasste Entschluss (Het moeilijk genomen besluit), noteerde hij: ‘Muss es sein? Es muss sein!’ Een typisch staaltje van zijn humor of een aanvaarding van het noodlot?
 
Beethovens vijfdelige Vijftiende Strijkkwartet bevat een ongebruikelijk lang derde deel: het Molto Adagio met als extra titel Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart. Beethoven schreef dit deel na een periode van zware ziekte en drukte hiermee zijn dankbaarheid uit voor zijn genezing. Het Molto Adagio nam de Israëlische pianist en componist Matan Porat als uitgangspunt voor zijn strijkkwartetcompositie Otzma. De Hebreeuwse titel (die ‘Kracht’ betekent) verwijst naar een van de teksten die Beethoven in de partituur van het Vijftiende Strijkkwartet plaatste: ‘Andante: neue Kraft fühlend’.

Flagey, Klarafestival, Goethe-Institut Belgien, Spaanse Ambassade in Brussel

KF20 TCBQ5, a playlist by klarafestival on Spotify
Cuarteto Casals, Beethoven, Complete String Quartets, vol. 1 (Album presentation)

Je hebt misschien ook interesse in :