fr | en
ticketshop become a friend
Cuarteto Casals
Cuarteto Casals / Igor Cat

The Complete Beethoven Quartets III

Beethovens strijkkwartetten uitgevoerd door het Cuarteto Casals

Het Catalaanse topkwartet Cuarteto Casals speelt tijdens Klarafestival 2020 alle strijkkwartetten van de kwartet-grootmeester Ludwig van Beethoven. Elk concert van deze grootse muzikale marathon bevat ook een recente compositie voor strijkkwartet die door het Cuarteto Casals in opdracht werd gegeven.
 
Met zijn eerste zes strijkkwartetten, geschreven op vraag van Prins Lobkowitz, bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Het Derde Strijkkwartet is met uitzondering van het laatste deel Beethovens zachtste en meest lyrische strijkkwartetcompositie. Het luchtige Tweede Strijkkwartet wordt omwille van de zwierige reverences waarmee het opent in Duitstalige landen ook wel eens het ‘Komplimentier-Quartett’ (complimentjes-kwartet) genoemd.
 
Een paar noten die Beethoven in een van zijn dagboeken noteerde dienden de Siciliaanse componist en cellist Giovanni Sollima als basis voor zijn Strijkkwartet B 267. Mediterrane kleuren en jazzinvloeden bepalen zijn compositiestijl.
 
Vijf jaar na het afronden van zijn eerste zes strijkkwartetten, kreeg Beethoven van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razoemovski, de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. Elk kwartet moest een of meer Russische melodieën bevatten. Beethovens Zevende Strijkkwartet is het eerste van deze zogenaamde Razoemovski-kwartetten. Het Russische thema bevindt zich in de vierde en laatste beweging.

Flagey, Klarafestival, Goethe-Institut Belgien, Spaanse Ambassade in Brussel

KF20 TCBQ3, a playlist by klarafestival on Spotify
Cuarteto Casals, Beethoven, Complete String Quartets, vol. 1 (Album presentation)

Je hebt misschien ook interesse in :