fr | en
ticketshop become a friend
Cuarteto Casals / © igorcat

The Complete Beethoven Quartets IV

Beethovens strijkkwartetten uitgevoerd door het Cuarteto Casals

Het Catalaanse topkwartet Cuarteto Casals speelt tijdens Klarafestival 2020 alle strijkkwartetten van de kwartet-grootmeester Ludwig van Beethoven. Elk concert van deze grootse muzikale marathon bevat ook een recente compositie voor strijkkwartet die door het Cuarteto Casals in opdracht werd gegeven.
 
Met zijn eerste zes strijkkwartetten, geschreven op vraag van Prins Lobkowitz, bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Zijn Eerste Strijkkwartet is uitbundig en krachtig in de hoekdelen, speels en geestig in het Scherzo en intens lyrisch in het Adagio. Volgens een vriend van Beethoven zou dit Adagio geïnspireerd zijn door de grafscène uit Shakespeares Romeo and Juliet.
 
Na het voltooien van de strijkkwartetten voor Prins Lobkowitz arrangeerde Beethoven zijn Negende Pianosonate voor strijkkwartet, wat resulteerde in het Strijkkwartet in F groot. “Dit doet niemand mij na,” schreef Beethoven aan zijn uitgever, tevreden met het eindresultaat.
 
In 1805 kreeg Beethoven van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razoemovski, de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. Elk kwartet moest een of meer Russische melodieën bevatten. Beethovens Achtste Strijkkwartet is het tweede van deze zogenaamde Razoemovski-kwartetten. In het Scherzo verwerkte Beethoven een oud Russisch kerstliedje, dat later ook gebruikt werd door Moessorgski (in zijn opera Boris Godoenov) en Rimski-Korsakov (in zijn opera De Tsarenbruid).
 
De strijkkwartetcompositie ‘Neben’ van de Italiaanse componist Aureliano Cattaneo speelt met een aantal kleine details uit Beethovens Achtste Strijkkwartet: octaafsprongen, ritmische ostinati, tempi en klankkleuren.

Flagey, Klarafestival, Goethe-Institut Belgien, Spaanse Ambassade in Brussel

KF20 TCBQ4, a playlist by klarafestival on Spotify
Cuarteto Casals, Beethoven, Complete String Quartets, vol. 1 (Album presentation)

Je hebt misschien ook interesse in :