fr | en
ticketshop become a friend
Cuarteto Casals / © igorcat

The Complete Beethoven Quartets II

Beethovens strijkkwartetten uitgevoerd door het Cuarteto Casals

Het Catalaanse topkwartet Cuarteto Casals speelt tijdens Klarafestival 2020 alle strijkkwartetten van de kwartet-grootmeester Ludwig van Beethoven. Elk concert van deze grootse muzikale marathon bevat ook een recente compositie voor strijkkwartet die door het Cuarteto Casals in opdracht werd gegeven.
 
Met zijn eerste zes strijkkwartetten, geschreven op vraag van Prins Lobkowitz, bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Zijn Vijfde Strijkkwartet modelleerde hij naar het voorbeeld van Mozarts Achttiende Strijkkwartet (KV 464). Opvallend is vooral het derde deel: geen scherzo of een dans, maar een thema met variaties.
 
De pizzicatofiguren in het openingsdeel bezorgden Beethovens Tiende Strijkkwartet de naam ‘Harpenkwartet’. Met dit werk uit zijn middenperiode richtte Beethoven zich expliciet tot een burgerlijk publiek. Napoleon had de vroegere aristocratische saloncultuur te veel doen wankelen om nog enkel en alleen op adellijke mecenassen te vertrouwen.
 
Aan het einde van zijn leven, na twaalf jaar geen strijkkwartetten meer te hebben gecomponeerd, begon Beethoven op vraag van de Russische vorst Nikolaj Galitzin opnieuw aan een reeks kwartetten. Zijn Twaalfde Strijkkwartet is Beethovens eerste late strijkkwartet.
 
Beethovens ‘Harpenkwartet’ diende de Italiaanse cellist en componist Lucio Franco Amanti als inspiratie voor zijn strijkkwartetcompositie ReSolUtIo. Lucio Franco Amanti staat erom bekend klassieke muzikale vormen in symbiose te laten gaan met jazz- en improvisatietechnieken.

Flagey, Klarafestival, Goethe-Institut Belgien, Spaanse Ambassade in Brussel 

KF20 TCBQ2, a playlist by klarafestival on Spotify
Cuarteto Casals, Beethoven, Complete String Quartets, vol. 1 (Album presentation)

Je hebt misschien ook interesse in :