fr | en
ticketshop become a friend
Cuarteto Casals / © igorcat

The Complete Beethoven Quartets VI

Beethovens strijkkwartetten uitgevoerd door het Cuarteto Casals

Het Catalaanse topkwartet Cuarteto Casals speelt tijdens Klarafestival 2020 alle strijkkwartetten van de kwartet-grootmeester Ludwig van Beethoven. Elk concert van deze grootse muzikale marathon bevat ook een recente compositie voor strijkkwartet die door het Cuarteto Casals in opdracht werd gegeven.
 
Met zijn eerste zes strijkkwartetten, geschreven in opdracht van Prins Lobkowitz, bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Het Sturm und Drang-karakter van het Vierde Strijkkwartet laat vermoeden dat Beethoven dit werk baseerde op vroeger compositiemateriaal.
 
Vijf jaar na het afronden van zijn eerste zes strijkkwartetten, kreeg Beethoven van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razoemovski, de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. Beethovens Negende Strijkkwartet is het laatste van deze zogenaamde Razoemovski-kwartetten en kon in Beethovens tijd op het meeste bijval rekenen.
 
Het zevendelige, zonder onderbrekingen uit te voeren Veertiende Strijkkwartet beschouwde Beethoven als zijn beste werk. Van ingetogen mijmeringen tot woeste uitbarstingen verklankt het de meest tegenstrijdige emoties. Toen Schubert dit strijkkwartet vijf dagen voor zijn dood hoorde, verzuchtte hij: “wat kan je hierna nog componeren?”. Mauricio Sotelo, een Spaans componist en dirigent, beschouwde dit kwartet als lichtend voorbeeld voor zijn compositie Quasals-vB-131, waarvan de naam een combinatie is van het woord ‘Quasar’ (het actief centrum van een sterrenstelsel), het Quarteto Casals en het opusnummer (131) van Beethovens Veertiende Strijkkwartet.

Flagey, Klarafestival, Goethe-Institut Belgien, Spaanse Ambassade in Brussel

KF20 TCBQ6, a playlist by klarafestival on Spotify
Cuarteto Casals, Beethoven, Complete String Quartets, vol. 1 (Album presentation)

Je hebt misschien ook interesse in :